Sappirakon poistoleikkaus
Sappirakon poistoleikkaus
Milloin leikkaus on aiheellinen?
Jos potilaalla on ylävatsalle painottuvia kohtauksittaisia kipuja ja ultraääni (UÄ)-tutkimuksessa todetaan sappikivet, sappirakon poistoleikkaus on aiheellinen. Sivulöydöksenä UÄ-tutkimuksessa todettuja oireettomia sappikiviä ei tarvitse välttämättä poistaa. Tilanteita, joissa oireettomatkin sappikivet kannattaa poistaa ovat mm. kun, sappirakon seinämä on kalkkeutunut, sappirakossa on erittäin kookas kivi, potilaan puolustuskyky tulehduksia vastaan on syystä tai toisesta heikentynyt jne.
Sappikivien aiheuttamat vatsavaivat eivät ole aina "tyypillisiä" ylävatsalle painottuvia kipuja, joten joskus sappirakon poistoleikkaus on hyödyllinen epätyypillistenkin vatsaoireiden yhteydessä. Arvio ja leikkauspäätös tehdään aina potilaskohtaisesti.
Leikkausmenetelmä
Sappirakon poistoleikkauksessa sappirakko poistetaan kokonaisuudessaan. Jatkossakin maksa tuottaa aiempaan tapaan sappea, joka kulkee normaalia reittiään ohutsuoleen. Sappirakko on sapenjohtimen ”sivuhaara”, eräänlainen välivarasto sappinesteelle ruokailujen välillä. Ihminen pärjää hyvin ilman sappirakkoa. Jos sappikiviä on saostunut sappirakkoon, sen toiminta on jo häiriintynyt.
Sappirakko poistetaan nykyään pääsääntöisesti tähystystekniikalla (laparoskopia). Leikkauksessa vatsanpeitteisiin tulee neljä pientä haavaa ja kamera-avusteisesti sappirakko irroitellaan maksan alapinnalta, sappirakon tiehyt ja verisuoni tukitaan klipseillä. Sappirakko poistetaan vatsaontelosta yhden haavan kautta.
Joskus hankalissa tilanteissa (vaikea tulehdus, aiempien tulehdusten tai leikkausten aiheuttamat kiinnikkeet) voidaan joutua tähystysleikkaus muuttamaan kesken toimenpiteen avoleikkaukseksi (alle 5% sappirakonpoistoleikkauksista). Silloin tehdään oikean kylkikaaren alle pidempi haava ja toimenpidettä jatketaan normaalilla avotekniikalla. Avoleikkauksen jälkeen toipuminen kestää jonkin verran pidempään ja ensimmäinen toimenpiteen jälkeinen yö vietetään sairaalassa.