Sappikiven aiheuttamat oireet 

Tyypillisimmillään sappikivet aiheuttavat kohtauksittaisia ylävatsakipuja, jotka voivat säteillä selkään, lapojen väliin. Kipuihin voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua. Yleensä kipukohtaus alkaa ruokailun jälkeen. Sappikohtauksen voivat laukaista raskaat, runsaasti rasvaa sisältävät ateriat. On myös tiettyjä "klassisia" ruoka-aineita, jotka saattavat laukaista kipukohtauksen, kuten esim. omena, paprika ja sipuli jne. 

Kipu aiheutuu siitä, kun sappirakko supistuu ja sappikivet kiilautuvat sappirakon kaula-aluelle estäen sappirakon tyhjenemisen.


Sappirakontulehdus

Sappikivitautiin voi liittyä myös muita ongelmia kuin sappikipukohtaukset. Joskus sappirakko voi tulehtua. Tulehdustilanteessa sappikipukohtaus pitkittyy ja voi nousta kuume. Sappirakon seutu voi olla aristava. Sappirakontulehdusta epäiltäessä tulee hakeutua päivystyksellisesti lääkärin arvioon. Tulehtunut sappirakko pyritään useimmiten poistamaan samalla sairaalareissulla. Tulehtuneenkin sappirakon poistaminen onnistuu pääsääntöisesti tähystysleikkauksella, mutta leikkaus on useimmiten hankalampi kuin rauhallisessa vaiheessa tehty toimenpide.


Lisätietoa: 

Potilaan lääkärilehti. 6.6.2014: Sappikivet ja sappitulehdus.