Peräpukamat

Peräpukamat ovat yleinen peräaukon seudun ongelma. Peräpukamat tarkoittavat anaalikanavan loppupäässä olevien ns. anaalityynykkeiden laajenemisesta ja venymisestä johtuvia vaivoja. Anaalityynykkeet muodostuvat enimmäkseen laskimoista ja sidekudoksesta ja eri syistä (ummetus, ylipaino, pitkittynyt istuminen, raskaus, voimakas ponnistelu) johtuen laskimot laajenevat suonikohjumaisesti ja sidekudos venyttyy. Peräpukamiin liittyy laskimoiden laajentumisen lisäksi pukamakudoksen päällä olevan limakalvon venyttymistä ja mahdollisesti ulostyöntymistä. 

Sisäinen peräpukamakudos voi vuotaa verta ulostamisen yhteydessä, vaikka peräaukon ulkopuolella ei poikkeavaa näkyisikään.  Peräaukon ulkopuolelle voi pullistua ylimääräistä pukamakudosta ja nämä ulkoiset pukamat voivat aristaa. Iho peräaukon vierellä voi ärtyä ja kutista. Ulkoisista pukamista voi olla hygieenistä haittaa. Tyypillisesti peräpukamista johtuva verenvuoto on kirkasta ja liittyy ulostamiseen, joskus verta voi vuotaa runasaamminkin.

Joskus esim. pitkittyneen istumisen seurauksena, peräaukon ulkopuolelle voi kehittyä ulkoinen hyytynyt pukama (trombosoitunut pukama). Tuolloin peräaukon vierellä tuntuu aristava, kiinteä, sinertävä pahkura.

Peräpukamiin ei yleensä liity voimakasta kipua, lukuun ottamatta hyytynyttä, trombosoitunutta pukamaa tai tilannetta, jossa pukamat ovat luiskahtaneet akuutisti peräaukon ulkopuolelle eivätkä pysy sisällä.  Epäiltäessä hyytynyttä ulkoista pukamaa, alkuvaiheessa tehty pukaman avaus ja hyytymän poisto voivat nopeuttaa toipumista.