Peräaukon haavauma eli anaalifissuura

Peräaukon haavauma on tyypillisin vaiva, joka aiheuttaa kipua ulostaessa. Peräaukon iholle sulkijalihasseutuun, heti peräaukon sisäpuolelle, voi syntyä haava esimerkiksi kovan ulosteen repiessä tai rajun ripulin seurauksena. Aina ei tiedetä, mikä haavan aiheuttaa. Iholla oleva haava saa tahdosta riippumattoman peräaukon sulkijalihaksen jännittymään. Veri kiertää huonommin anaalikanavan iholla ja haava ei parane vaan kroonistuu. Haavauman seurauksen ulostaminen voi olla erittäin kivuliasta ja kramppailevia kipuja voi olla peräaukon seudussa jopa useamman tunnin ajan ulostamisen jälkeen. Haavauma voi vuotaa myös verta, joskus runsaastikin.

Haavauman hoidossa äärimmäisen tärkeää on ummetuksen (ja ripulin) välttäminen. Ulostemassaa pyritään pehmittämään kuitulisällä ja tarvittaessa muilla ummetuksen hoitoon tarkoitettavilla valmisteilla. Varsinaiset hoitokeinot haavauman hoidossa tähtäävät sulkijalihaksen rentouttamiseen: erityisen sulkijalihaksen rentouttamiseen tarkoittavan voiteen käytöllä saadaan yleensä hyviä tuloksia joidenkin viikkojen kuluessa. Kipulääkkeet ja lämpimät istumakylvyt voivat alkuvaiheessa lievittää tukalaa oloa. Jos rentouttavalla voiteella ei saada riittävää apua, voidaan sulkijalihakseen pistää botuliinitoksiinia (esim. Botox), joka rentouttaa sulkijalihaksen n. kolmeksi kuukaudeksi ja mahdollistaa haavan paranemisen. Joskus hankalissa tapauksissa ylikireää sulkijalihasta voidaan joutua osin katkaisemaan kirurgisesti (ns. lateraalinen sfinkterotomia).

Joskus haavaumaa voi ylläpitää esimerkiksi ulostyöntyilevää peräsuolen limakalvo tai polyyppi. Epäiltäessä haavaumaa, kannattaa hakeutua asiantuntijan arvioon, koska sen varmistaminen itse on lähes mahdotonta. Peräpukamien hoitoon tarkoitetut valmisteet voivat häiritä/hidastaa anaalifissuuran paranemista.