Peräaukon paise ja fisteli

Peräaukon vierelle voi kehittyä tulehduksen seurauksena paise. Peräaukon vierelle ilmaantuu aristava pahkura, iho voi olla pinkeä ja punoitteleva. Joskus voi nousta kuume. Epäiltäessä paisetta, on syytä hakeutua lääkäriin, koska useimmiten tällainen paise täytyy avata ja tyhjentää. Joskus paise puhkeaa itsestään, mutta lääkärin on hyvä varmistaa, että paise on tyhjentynyt kokonaisuudessaan. Jos kyseessä on kookas paise ja kuumetta, täytyy hakeutua päivystyksellisesti arvioon.

Joskus paiseen seurauksena peräaukon vierelle voi muodostua fisteli. Fisteli on eräänlainen käytävämuodostelma, jossa peräsuolesta/ peräaukon sisäpuolelta kulkee ohut käytävä/käytäviä peräaukon viereiselle iholle.

Fisteli voi oireilla ajoittain enemmän turvonneena aristavana juosteena peräaukon vierellä. Joskus peräaukon vierellä voi olla eräänlainen ”näppy” (fistelin ulkoaukko), joka erittelee ajoittain verta tai märkää. Fistelit voivat olla pitkiäkin aikoja oireettomia, mutta harvoin paranevat itsestään. Fisteli voi vaatia lisäselvittelynä magneettikuvauksen. Useimmiten fistelin hoito vaatii kirurgisen toimenpiteen, pinnallisten fisteleiden ”katto” voidaan yleensä avata ja pohja puhdistaa ja jättää syntynyt haavauma paranemaan pohjasta käsin. Pitkien ja korkeammalle ulottuvien fisteleiden hoitamien on usein työlästä ja voi vaatia useita erilaisia toimenpiteitä.