Yleisiä peräaukon vaivoja

Peräaukon seudussa voi olla monenlaisia kiusallisia vaivoja, kuten verenvuotoa, kutinaa ja ylimääräisä ihoulokkeita. Myös erilaiset peräaukon seudun toiminnalliset vaivat ovat yleisiä (ulostamiskipu, ulostamisvaikeus, ulosteen karkailu). Peräaukolla nähdään joskus polyyppimuutoksia ja alueelle voi kehittyä myös pahanlaatuisia kasvaimia.

On tavallista, että hoitoon hakeutuminen peräaukon seudun vaivojen vuoksi viivästyy. Lääkäriin meneminen koetaan usein nolostuttavaksi. Gastrokirurgin vastaanotolle kannattaa kuitenkin varata rohkeasti aika ja muistaa, että näiden asioiden hoitaminen on gastrokirurgeille joka päiväistä. Verenvuoto peräaukolta on sellainen vaiva, joka vuoksi kannattaa aina hakeutua lääkärin arvioon.

Peräaukon vaivoja selviteltäessä aluksi keskustellaan vaivojen luonteesta ja usein olennainen tutkimus on peräaukon tähystys eli proktoskopia. Proktoskopian avulla voidaan arvioida peräasuolen loppuosan limakalvon tilanne: haavaumat, sisäinen pukamakudos ja mahdolliset polyypit tai kasvainmuutokset. Proktoskopia onnistuu vastaanoton yhteydessä. Joskus peräaukon vaivoja tutkittaessa todetaan koko paksusuolen tähystys aiheelliseksi (kolonoskopia) ja joskus peräaukon seudun magneettitutkimus on tarpeen (esim. fisteliselvittelyt).