Päiväkirurgia

Päiväkirurginen toimepide tarkoittaa sitä, että potilas tulee sairaalaan toimepideaamuna (aamupäivänä) ja pääsee kotiutumaan saman päivän aikana. Päiväkirurgian edellytyksenä on, että potilas on lähtökohtaisesti riittävän terve ja hyväkuntoinen. Leikkaus ja anestesia ovat aina kuormittavia elimistölle. Joskus voi olla parempi tehdä toimepide paikallispuudutuksessa, jos potilas on kovin iäkäs tai hänellä on useita perussairauksia.

Kotiutuminen toimenpidepäivänä edellyttää, että joku aikuinen hakee potilaan sairaalasta ja on kaverina ensimmäisen leikkauksen jälkeisen yön. Kipujen tulee olla hallinnassa eikä tarvetta seurannalle katsota olevan, jotta kotiutuminen voi turvallisesti tapahtua. Potilaan pitää kyetä liikkumaan omatoimisesti, syömään, juomaan ja virtsaamaan.

Vaikka toimenpide olisi suunniteltu toteutettavan päiväkirurgisena toimenpiteenä, on mahdollista, että  joutuu jäämään sairaalaan yöksi esim. huonovointisuuuden vuoksi. Tyrä- ja sappileikkaukset onnistuvat pääsääntöisesti päiväkirurgisina toimenpiteinä.