Potilasohje: Nivustyräleikkaus
Ennen nivustyräleikkausta
Kirurgin vastaanotolla on edeltävästi keskusteltu leikkausmenetelmästä ja yleisimmistä ongelmista tyräleikkaukseen liittyen (mustelmat, kivut jne). Hoitaja soittaa muutamaa vrk:a ennen toimenpidettä ja kertoo tarkemmat yksityiskohdat ennen leikkaukseen tuloa (kuinka pitkään tulee olla syömättä ja juomatta, mitkä lääkkeet voi ottaa toimenpideaamuna ja moneltako sairaalaan pitää tulla). Vatsanpeitteiden ja nivusalueen iho tulee olla hyvässä kunnossa (ei ihottumia, karvoja ei ole syytä ajella pariin viikkoon ennen leikkausta). Leikkausta suunniteltaessa on hyvä jättää pois erilaiset omega 3- ja kalaöljyvalmisteet.
Leikkauksen jälkeen
Kotiutuminen Nivustyräleikkaus on pääsääntöisesti ns. päiväkirurginen toimepide, joka tarkoittaa, että tulet sairaalaan toimepideaamuna ja pääset kotiutumaan saman päivän aikana. Edellytyksenä on, että joku aikuinen hakee Sinut sairaalasta ja on kaverina ensimmäisen leikkauksen jälkeisen yön. Kipujen tulee olla hallinnassa eikä seuranta tarvetta katsota olevan, jotta kotiutuminen voi turvallisesti tapahtua.
Kipulääkitys Saat reseptit ja ohjeet kipulääkityksestä kotiutumisvaiheessa. Ensimmäiset vrk:t on hyvä käyttää määrättyjä kipulääkkeitä säännöllisesti. Leikkauksen jälkeen kipuja voi olla laajallakin alueella nivusseudussa ja leikkaushaavojen seudussa. Erilaisia lievempiä tuntemuksia voi olla pitkäänkin, jopa kuukausien ajan.
Mustelmat Leikkauksen jälkeen nivusseutuun voi kehittyä verenpurkaumaa/ mustelmaa, joka voi levitä joskus kivespussin ja reiden yläosan alueelle. Leikkausalue voi olla myös turvoksissa. Pääsääntöisesti nämä verenpurkaumat paranevat pikkuhiljaa itsestään. Jos koitutumisvaiheen jälkeen kehittyy laajoja mustelmia tai voimakasta turvotusta leikkausalueelle, on syytä olla yhteydessä sairaalaan/ leikkanneeseen kirurgiin.
Sairasloma, liikkuminen Heti leikkauksen jälkeen on syytä olla jalkeilla voinnin mukaisesti. Käveleminen ehkäisee ummetusta ja nopeuttaa paranemista. Alkuvaiheessa on hyvä välttää nostelemista ja raskaita ponnisteluja. Sairasloman pituus toimistotyyppisestä työstä on n. viikko. Raskaasta fyysistestä työstä pidempi. Myös jos tyrä on ollut kovin suuri, tarve sairaslomalle voi olla pidempi. Sairasloman pituus arvoidaan potilaskohtaisesti. Raskaisiin urheiluharrastuksiin (kuntosali jne.) voi palata asteittain 3-6 viikon kuluessa.
Leikkaushaavat Pääsääntöisesti leikkauksessa käytettävät ompeleet ovat sulavia ja irtoavat itsestään. Joskus sulavat ompeleet eivät irtoa itsestään ja jos ompeleet ovat vielä paikoillaan n.10-12 vrk:n kuluttua, ne voi käydä hoitajalla poistattamassa. Ihonsisäisesti laitetut ompeleet eivät näy päällepäin. Suihkuun voi mennä leikkauksen jälkeisenä päivänä: haavoja voi suihkuttaa lämpimällä vedellä ja kuivata taputtelemalla puhtaalla pyyhkeellä. Mitään kostuneita sidoksia ei saa jättää haavojen päälle. Mahdollisesti haavalle laitettu ruskea haavateippi saa olla paikoillaan 5-7 vuorokautta, jos se pysyy. Tämän jälkeen sen voi varovasti irrottaa suihkun yhteydessä. Jos haavan seutu alkaa punoitella ärhäkkäästi tai erittää märkäisen oloista eritettä, se voi olla merkki haavainfektiosta. Silloin haavaa on syytä näyttää lääkärille. Se millainen arpi leikkaushaavasta jää, on hyvin yksilöllistä. Arvet paranevat pikkuhiljaa kuukausien, jopa vuoden kuluessa.