Nivustyräleikkaus

Nivustyräleikkaus on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä leikkaustoimepiteistä. Leikkaustekniikat ovat vuosikymmenien aikana kehittyneet alkuaikojen ompelein tehdyistä korjauksista nykyaikaisiin tähystystekniikalla tehtäviin toimenpiteisiin.

Tähystysleikkaus

Tähystystekniikassa (laparoskopia) leikkaus suoritetaan kamera-avusteisesti. Vatsanpeitteisiin tulee pääsääntöisesti kolme pientä haava, joiden kautta toimenpide suoritetaan. Yhdestä haavasta laitetaan kamera ja kahden muun aukon kautta kirurgi työskentelee pitkävartisilla instrumenteilla katsoen leikkausaluetta monitorilta. Leikkauksessa tyrään työntyvä kudos vedetään takaisin vatsaontelon puolelle ja heikko kohta (tyräaukko) peitetään verkolla. Verkot ovat pääsääntöisesti erilaisia polypropyleeni-johdannaisia eikä niihin liity hylkimisreaktioita. Joskus verkkoa kiinnitetään liimalla tai erityisillä pienillä kiinnittimillä. Tähystysleikkaus vaatii aina nukutuksen, toimenpidettä ei voi tehdä puudutuksessa.

Avoleikkaus

Avoleikkaus on perinteinen menetelmä tyrien korjaamiseksi. Toimepiteessä nivusalueelle tyrän päälle tehdään ihoavaus (useimmiten alle 10 cm). Tyrä vapautellaan muista rakenteista ja palautetaan vatsaontelon puolelle. Tyräaukko suljetaan/ ahtautetaan. Aiemmin heikko kohta vahvistettiin erilaisilla ommel-menetelmillä, mutta 90-luvun alusta lähtien tyräkorjauksissa on käytetty pääsääntöisesti verkkoa. Verkot ovat pääsääntöisesti erilaisia polypropyleeni-johdannaisia. Klassinen verkkomenetelmä on ns. Lichtensteinin toimenpide, jossa nivusalueelle kiinnitetään halkaistu verkko ompelemalla. Nykyään voidaan käyttää "itsestäänkiinnittyviä" verkkoja eikä ompeleita tarvita. Tämä vaikuttaisi vähentävän leikkuksen jälkeistä kipua. Avonivustyräleikkaus on useimmiten mahdollista tehdä myös paikallispuudutuksessa, edellyttäen, että potilas on tähän halukas. Jos tyrä on kovin suuri tai potilas lihava, on avoleikkaus parempi tehdä nukutuksessa.

Mikä tekniikka on paras?

Viime vuosina yhä suurempi osa nivustyristä on korjattu tähystysleikkauksella ja tähystystekniikan suosio kasvaa. Tähystysleikkaus on kiistatta parempi vaihtoehto, jos potilaalla on molemminpuoleinen tyrä, uusiutunut tyrä tai jos kyseessä on naisen nivusalueen tyrä. Tutkimusten mukaan vaikuttaisi siltä, että tähystysleikkauksen jälkeinen toipuminen on nopeampaa ja leikkauksen jälkeistä pitkittynyttä kipua esiintyisi vähemmän. 


Yhä suurempi osa nivustyristä korjataan tähystysleikkauksella

Mielestäni tähystystekniikka on useimmiten paras menetelmä nivustyrän hoitamiseksi. Leikkaustekniikkaa valittaessa potilaan kokonaistilanne arvioidaan. Aiemmat leikkaustoimenpiteet, tyrän koko, potilaan mahdollinen ylipaino, yleissairaudet (ns. anestesiakelpoisuus) ja fyysinen aktiivisuus vaikuttavat leikkausmenetelmän valintaan. Hyväkuntoisilla, fyysisesti aktiivisilla potilailla tähystystekniikalla tehdyn tyräleikkauksen jälkeen toipuminen on nopeampaa.

Milloin nivustyrä pitää leikata?

Oireita aiheuttava nivustyrä kannattaa leikata, koska tyrä ei parane itsestään ja sillä on taipumus suurentua ajan kuluessa. Jos epäilet itselläsi nivustyrää, varaa aika arvioon.

Lisätietoa: 

Köckerling F et al. Surg Endosc. 2016 Aug;30(8):3304-13. doi: 10.1007/s00464-015-4603-1. Epub 2015 Oct 21.TEP versus Lichtenstein: Which technique is better for the repair of primary unilateral inguinal hernias in men?