Napatyrä

Vatsanpeitteissä on navan seudussa rakenteellisesti heikko kohta, joten napaan kehittyy usein tyriä. Napatyrän kehittymiselle altistaa vatsanpeitteiden venyminen esimerkiksi raskauden aikana tai lihoessa. Joskus navassa voi olla pieni aukko jo synnynnäisesti ja tämä voi suurentua ajan kuluessa.

Oireet Napatyrän huomaa usein siitä, että napa pullistuu ulospäin, navassa tai sen vierellä voi tuntua aristava pahkura, joka voi suurentua ponnistelun yhteydessä. Napatyrään työntyy useimmiten rasvakudosta, mutta kookkaampaan napatyrään voi työntyä esimerkiksi ohutsuolen mutkaa. Kuten nivustyrässäkin, napatyrään työntynyt kudos voi kureutua eli "jumiutua" siten, että kureutuneen kudoksen verenkierto kärsii. Kureutuessa napatyrä tulee kovaksi ja kipeäksi ja tilanne tulee pyrkiä laukaisemaan siten, että napatyrän sisältöä varovasti painetaan takaisin vatsaontelon puolelle. Jos tilannetta ei saa itse laukeamaan, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon viivyttelemättä.


"Napatyrä ei parane

itsestään"


Napatyräleikkaus Jos napatyrä häiritsee toistuvasti, kipuilee tai kasvaa, se kannattaa hoitaa leikkauksella. Napatyrä, kuten muutkaan tyrät, ei parane itsestään. Pienet napatyrät on järkevintä korjata toimenpiteellä, jossa iho avataan tyrän seudusta, tyrä vapautellaan muista rakenteista ja sen sisältö palautetaan vatsaonteloon. Heikko kohta pääsääntöisesti vahvistetaan verkolla. Verkkokorjauksella tyrien uusiutumisriski on pieni. Kookkaat napatyrät korjataan tähystystekniikalla, tällöin tyräaukko korjataan vatsaontelon puolelta verkolla.